Maas – Dag 11 van Neufchâteau  naar La Source en Montigny de Roi

Bij Bazoilles-sur-Meuse lijkt de Maas al niet meer dan een forse sloot, maar als ik de Maas even later oversteek blijkt het toch wel wat meer te zijn. 

De Maas bij Bazoilles-sur-Meuse

De afstand tot de bron vanaf Neufchâteau is ongeveer 60 kilometer en rond 1 uur ben aangekomen bij het doel van deze trip een paar kilometer ten zuiden van Le Châtelet-sur-Meuse.

De Maasbron blijkt gerenoveerd te worden. Het bouwwerk rondom de bron is al af, maar de directe omgeving moet nog worden aangekleed.

Uit het gat in het bouwwerk komen de eerste waterdruppels Maas naar buiten om vervolgens vanuit een reservoir via een gootje verder stromen. Uiteraard moet ik het water even ‘gevoeld’ hebben.
Het gebied rondom de Maasbron moet nog aangekleed worden
Dit stroompje vertrekt van de Maasbron richting Le Châtelet-sur-Meuse
Een 2,5 kilometer van de bron richting Langres passeer je een interessant grens, de scheidslijn van water dat naar de Middellandse zee stroomt via de Saone en Rhone en water dat naar de Noordzee stroomt.
De Maas, 7,5 kilometer van de bron, bij het dorpje Aux-Source-de-la-Meuse, al een behoorlijke sloot.

Ik overnacht in Hôtel Arcombelle in het dorpje Montigny le Roi. Om in dit dorpje te komen moet je een steile klim met circa 80 meter hoogteverschil nemen. Zelfs na alle training moet dit deel te voet doen. Van hiet heb je wel een mooi uitzicht over het Plateau van Langres.