Zuid Afrika – naar de Sani Pas

Weer een dag in de auto, maar wat een dag. Om 9 uur treffen we bij Sani Tours in Unterberg onze chauffeur Martin om in een 4WD Toyota Landcruiser de Sani Pass te rijden. De pas verbind Underberg, KwaZulu-Natal met Mokhotlong, Lesotho, en ligt op een hoogte van 2,873 meter. Van Unterberg, dat op ca. 1500 meter hoogte ligt, naar Lesotho is het dus een klim van 1,3 verticale kilometers.

Tot aan de Zuid Afrikaanse grenspost ligt er een keurig geasfalteerde weg, daarna volgt een onverharde weg naar de top met een lengte van ca. 9 km tot aan de Lesotho grenspost. Voorzeker geen trip om met de eigen auto te doen.

Bij de grens moeten we een Covid sneltest ondergaan (kassa) en alle mogelijke papieren invullen, alsof dit de voorkeur grensovergang is voor boeven en terroristen. Afijn, we krijgen onze stempels en kunnen door.

ons onderkomen
Martin kan niet alleen rijden, maar hij kent ook de pleisterplaats van een prachtig vogeltje, een Old World flycatcher.
Daar tussen de twee bergkammen loopt een zigzag spoor, dat is onze route.
de Zuid Afrikaanse kant van de grens met Lesotho. Hierna begint 9 km niemandsland
Martin en Mariet voor de Landcruiser.
Idyllische watervalletjes en kolossale bergkammen
Een blik terug op de weg met haarspeldbochten, die we hebben afgelegd. We hebben mooie kijk de vallei in, waar we uitkomen

Boven gekomen arriveren we in een kleine nederzetting.

Hier krijgt de trip nog een cultureel tintje met een bezoek aan een traditionele Lesotho lodge en tekst en uitleg over bouwwijze, kleding en kookmethodes.

Lesotho schapenherders
Een brood gebakken op vuur in een gat in de grond. De rook wordt geacht door het dak van gras te verdwijnen.
Zelfde dracht voor man en vrouw, alleen iets anders gedragen.
Even dreigt het dicht te trekken, maar gelukkig valt het mee.

Na een lunch weer terug naar Unterberg, nog een keer genieten van het uitzicht en nieuwe formulieren invullen om de grens over te mogen. De tocht is een aanrader voor iedereen die in deze buurt beland.

Lunch in het hoogste café in Afrika