Elbe – Dag 4 naar de Elbebron

van alle bronnen die ik heb bezocht is de bron van de Elbe wel de meest uitdagende om te bereiken. Toch zijn de bezoekers aantallen ongelofelijk hoog. Zie ik normaal geen of een paar mensen bij de bron, nu zijn het er tientallen. Een drukte van belang dus.

Het is een rustige half bewolkte dag en de tocht begint met een ritje van 16 km naar Špindlerův Mlýn. Dit dorpje ligt ca. 400 m. hoger dan Vrchlabí. Het is de aardig vals plat omhoog. Dan volgt een kabelbaan van 750 m. hoogte naar 1250 m. hoogte. naar Medvědín. Van hieruit is het 6,5 km wandelen naar een hoogte van 1400 m. Dat is serieus wandelen met telkens wat klimmen en dalen zoals hiernaast te zien is.

Dus bij terugkomst bij de kabelbaan voelde ik de kuiten en knieën behoorlijk. De enkel hield zich goed, die had ik dan ook van een bandage voorzien.

De bron zelf is vrij saai. Het een ronde betonnen bak die gevuld wordt door een stroompje dat een paar meter verderop uit de berg komt. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meest bronnen uit de aard der zaak niet veel voorstellen. Hieronder wat foto impressies en vergezichten.

Elbe stuwmeer bij Špindlerův Mlýn
Het dal van de Elbe op ca. 1 km van de bron
kunst onderweg
het pad naar de bron, let op de drukte
ik en de bron
uitzicht over het landschap in noordelijke richting vanaf Mohyla Mistra Hanče a Vrbaty bedevaartsplaats
nogmaals het Elbe dal met in de verte Labská Bouda een restaurant op ca. 1 km van de bron
Blik op Špindlerův Mlýn vanuit de kabelbaan