Rome – dag 27 naar Rome

Ze zeggen wel de laatste loodjes wegen het zwaarst, maar zo is het wel. Gelukkig is de klim gister naar Narni niet voor niets geweest de route naar Rome gaat door Narni en de klim van gister gaat nog even door.

Om in Rome te komen is het dus nog veel klimmen en dalen, telkens zo’n 50 tot 150 hoogtemeters te overwinnen en vele kleintjes maken een grote.

In totaal maak ik vandaag 750 hoogte meters. Het weer is prima, niet te warm, d.w.z . tussen de 25 en 30 °C en een straffe noordenwind die voor verkoeling zorgt, maar ook een steun in de rug is. Het klimmen is een aardige inspanning, maar het landschap dat zich elke keer ontvouwt is wel een lust voor het oog. Grootste ergernis is toch wel de kwaliteit van de wegen. Wat dat betreft is Italië een derde wereld land.

Zelfs in zuid Afrika was het beter. Omhoog remt het je telkens af, omlaag moet je enorm opletten niet in een gat te belanden. Ik hoop dat een aantal van die Europese miljarden in wegen worden gestoken. Het is zeker nodig.

Slechte wegen in Italië
Een en al hazelnoot

Als je je afvraagt waar alle hazelnoten vandaan komen, nou hier dus de ene hazelaar boomgaard na de andere.

Stug doorfietsen brengt me rond twee uur in de buurt van het hotel en dan zie ik een terrasje. Een stuk pizza en twee bier later zoek ik mijn hotel op. Dat blijkt mijn reservering niet te hebben verwerkt en zit vol! Puntje bij paaltje, ik fiets door naar Rome, nog zo’n 15 km. Ik kan wel een kamer bijboeken in hetzelfde hotel als ik de rest van de tijd in Rome zit, het is alleen een rib uit mijn lijf €220.

Dus in plaats van een zegetocht op zaterdag wordt het op mijn tandvlees naar Rome langs de Tiber dat wel. Dus geen klimmen en wind in de rug. Of het nu is dat ik in Rome aankom, of omdat het vrijdag is, of omdat het altijd zo is op dit uur, Rome wordt massaal verlaten.

Mijn hotel in ligt in het noordelijk deel van het centrum, dus alle attracties ga ik morgen wel een begin mee maken, na een plan de campagne gemaakt te hebben. Ik beland dus op een terrasje voor een paar biertjes en later even verderop om wat te eten om  de hoek van het hotel en bewaar alle moois van Rome voor morgen.

 

Mooi fietspad op het laatste stuk naar Rome
Rome wordt massaal verlaten.
De historische brug Ponte Milvio
Onderweg kom ik de eerste fraaie historische bouwsels tegen. Chiesa Parrocchiale Gran Madre di Dio