Elbe – Dag 15 naar Hitzacker

De dag begint kil en na een uurtje is er zelfs een klein pestbuitje. Daarna klaart het op en wordt een dag als gister, warm en meest wind in de rug. Door een verkeerde afslag beland ik weer aan de andere kant van de Elbe in Schnackenburg. Dit dorp lag op de grens van West en Oost Duitsland. Links van de Elbe was West Duitsland, rechts Oost Duitsland. Het dorp koestert zijn plaats in de geschiedenis met een DDR museum. Hier kan ik ook een koffie krijgen.

Informatiebord in Schnackenburg                         Het pontje bij Schnackenburg

Het weer knapt flink op en het is weer mooi fietsen.

Ik kom de man met de zeis bij Mödlich, gelukkig onschuldig. Het moet Charon, de veerman, voorstellen, die de doden over de rivier de Styx zet. De zeis is de vaarboom.

Ook al beland je aan de verkeerde kant van de Elbe de bewegwijzering is zo goed, je kunt niet verdwalen.

Even verderop toch meer weer naar de andere zijde van de Elbe met een pontje. Gezien het meanderen van de Elbe is dat de kortere route. Ik kan tot Hitzacker aan deze kant blijven en bij Hitzacker weer een pontje nemen, maar ik twijfel of die wel vaart. Google zegt van niet. Dus toch maar na Domitz over de brug naar de linkerkant en de langere route genomen.

Aangekomen in Hitzacker zag ik weinig activiteiten bij het pontje, dus ik hou het er maar op dat het een goed besluit is geweest. In Hitzacker zijn om drie uur alle restaurants en terrasjes nog dicht. Pas om vijf uur is daar enige activiteit te verwachten. Dus mijn routine om meteen het vochtverlies van de dag aan te vullen valt hier in het water. Dan maar naar het hotel, kijken wat daar te doen is. Ook niets dus. Alles wat er op zit is met wat water in de biergarten van het hotel te gaan zitten. Gelukkig komt er vrij snel iemand van het personeel en wordt er een biertje geschonken.

Ik eet vroeg in een oud establishment even verderop. Volgens tripadvisor no 1 restaurant in Hitzacker met alleen tomatensoep vooraf en verder alleen oer duitse gerechten als schwein, wurst, hahnchen en rumpsteak. Maar honger maakt rauwe bonen zoet. Als ik om zeven uur nog even een ijsje denk te halen even verderop is de tent al dicht. Kort en goed het dorp is alweer terug in ruste om deze tijd.

Drawehner-Torschenke sinds de 18e eeuw kroeg