Santiago – Dag 14 naar Villebois Lavalette

Vandaag bekijken we  Angoulême een beetje, omdat we maar een kort stukje willen fietsen. Het ziet het weer redelijk uit, halfbewolkt, dus zo nu en dan voelen we een zonnetje op ons lijf. Wat is dat heerlijk zeg. Het historisch centrum van Angoulême ligt op een heuvel. Die hebben we gister al beklommen om bij ons hotel du Palais te komen. Het centrum ziet er natuurlijk een beetje vervallen uit. De fraaiste gebouwen zijn de kathedraal, het theater en het kilometer,dorpen en steden fraaie Mairies. Kun je zien dat er in Frankrijk ook al in het verleden veel geld naar de overheid is gegaan. Rond elf uur op de fiets eerst heuvel af, maar daarna is het weer flink heuvel op. Ondertussen krijgen we ook weer een pestbuitje op ons kop. We doen vandaag maar 25 kilometer.

Close up van het portaal van de kathedraal St Pierre.
en weer een stempel van de kathedraal St. Pierre
Het theater
maar de 5e president van de republiek, links met vanaf dit punt een blik richting stad en richting zuiden.

Rond half drie zijn we al op de plaats van bestemming, Villebois Lavalette. Hier valt de overdekte Markplaats, kerk en het kasteel op. De chambres d’hotes, Les Jardins de Constance, ziet er netjes uit, de wifi werkt echter van geen kanten. Sophie wil dat we afrekenen via AirBNB, voor ons een noviteit. Met een goede smoes, Wifi werkt niet, dus we kunnen geen account aanmaken, betalen toch via creditcard.

 

Église Saint-Romain van Villebois Lavalette werd gebouwd in de 12e eeuw op de top van het dorp, vlakbij het kasteel van de heer. Het delicate meerlobbige portaal dat aan de zuidkantte zien is, toont alle zorg die aan de constructie is besteed.
Wel is er een uitstekend restaurant in het dorp, dus lekker gegeten.

De Halles de Villebois-Lavalette zijn waarschijnlijk gebouwd op een 12e-eeuwse fundering door dezelfde arbeiders die rond 1665 het prinselijke deel van het Château de Villebois bouwden.

Onder het mandaat van Pierre Justin Bourrut-Lagauterie, kwam het water van de Font-Trouvée om de fontein en de put van de zalen te bevoorraden, waarvan de inhuldiging plaatsvond op 15 augustus 1850.